Sol- och vindkraft

Elektricitet är en rejält förädlad energi med otaliga användningsområden, därför vill jag säkerställa åtminstone någon form av tillgång till denna oavsett vad som händer med tillgången utifrån. Sol- och vindkraft är de två lösningar jag tittar på och som delvis kompletterar varandra. Investeringarna som krävs för de större sådana lösningarna är dock rätt rejäla och inget jag kan lösa själv utan att ta lån, vilket jag gärna undviker.

En annan infallsvinkel är att de stora systemen kräver mer kunskap för att underhållas och repareras. Det jag vill ha är ett modulsystem som arbetar oberoende av varandra, där man kan komplettera och reparera med det som finns tillgängligt.

Det jag har tillgång till är 5000-10000 kr per år (just nu) att investera i detta och hittade ett solelpaket som uppfyller mina krav.

http://varuhuset.etc.se/sv/product/742/A3-Startpaket

Detta gör att en eller ett par gånger per år kompletterar jag med en panel till av de som finns tillgängliga. Behöver jag byta ut en kan jag göra det utan att påverka resten av systemet och jag behöver inte koppla in en likadan som jag böt ut.

På samma sätt kan jag koppla in vindkraften när jag köpt in en sådan.

6 reaktioner på ”Sol- och vindkraft

 1. Förvisso är det ett enkelt påbyggbart system med de fördelar som säljaren framhäver i form av modulerbarhet och okänslighet mot skuggning av en panel. Men som jag ser det finns det två svaga punkter.
  1. Det är dyrare att köpa ett litet system och sedan ett litet till och sedan ett litet till än att köpa ett stort system på en gång. Jag skulle spara ihop till ett större solcellssystem först, sedan komplettera med vindkraft istället för att köpa en solpanel i taget.
  2. Eftersom du jobbar med AC redan från panelen får du ingen ström från dem om den vanliga strömmen går. Detta eftersom att omvandlarna inte får skicka ut ström i nätet utan att elbolaget gör det, för att inte elektrifiera de elektriker som skall laga nätet. Därför skulle jag dra DC till en central och där omvandla till AC, för att kunna skarva på en vanlig laddregulator och ett bilbatteri så att man i alla fall kan använda 12v-apparater även om nätet gått.

  • Tackar för kommentaren, jag håller med om att priset är nackdelen dock så är skalbarheten viktigare för just mig, så jag tar den smällen.

   När det gäller AC och strömbortfall så får vi en säkerhetsbrytare installerad som kopplar bort oss från nätet vid ett strömavbrott. På det viset kan paneler och vindsnurran fortsätta att leverera in i huset på en eller flera faser.

   12V har vi varit inne på en del men när vi räknar förluster och värmeutveckling på påse avstånden vi behöver så blev det svårare.

   • Då har du övervägt det i alla fall. Men dubbelkolla att nätinvertrarna _kan_ skicka ut ström utan en ”grundmatning”, jag är ingen tekniker men det skulle inte förvåna mig om de är byggda så att de inte kan skicka ut ström off-grid, ens om man försöker.

    I manualen står bla följande ”If the grid cannot meet the following conditions (Figure 6-1), the INVOLAR microinverter will
    stop operating.” Figur 6-1 är en tabell som säger 220volt, 50Hz +/- toleranser.

    Det är därför jag skall dra DC ner till en central då jag där kan koppla bort nätinvertern och koppla på en off-gridinverter.

    Detta säger jag inte för att låta negativ utan för att undvika att du köper något som inte funkar som du vill när du behöver det som mest.

   • Jag tar aldrig illa vid mig av konstruktiva kommentarer! 🙂

    Det är vårt nätbolag som löser detta till oss då vi får en nettomätare för att räkna av överskottsprod från elräkningen. I samband med det kan man betala till för att få en brytare som kopplar från huset. Om paneler och vind inte orkar driva det som är inkopplat så ska de slå ifrån, vi har även ett elverk som ska integreras i detta.

    Den fullfjädrade lösningen ligger flera år fram och kommer säkert att ändras på resans gång. Min fördel är att jag har bra kontakt med nätleverantören och en elektriker som tycker detta är s••tkul. 🙂

 2. Otroligt intressant, ska bli kul att följa detta.
  Själv håller jag på att bygga ett väldigt litet vindkraftverk och tillhörande generator bara för att lära mig 🙂

 3. Hej

  Produkterna hos detta företag är alledeles för dyra!
  Här ”skinnas” folk. Det finns betydligt bättre och billigare företag.
  Googla på ”24 volt” exempelvis.
  Har själv 7 års erfarenhet av sol och vindenergi.

  Lycka till

  Kap Horn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.