Orosmolnen tätnar

I Grekland behåller vänsterledaren sin hårda retorik och betonar att Grekland inte kommer att vika sig för långivarnas krav. Detta gör givetvis att marknaden drar öronen åt sig och låneräntorna sticker iväg uppåt. Fortsätter man denna vägen så skulle det kunna få Greklands banksystem att kollapsa och tillgångar utanför Grekland skulle därefter frysas och konfiskeras.
Därefter är vägen ganska väl utstakad mot ett Grexit och en egen valuta baserad på det värde som finns kvar inom Grekland.

Skulle ett Grexit inträffa riskerar detta att påverka flera banker som är exponerade mot Grekland. Detta skulle i sin tur kunna leda till en dominoeffekt inom bankväsendet (igen)…
Dock har de nu positionerat sig väl iochmed G20 beslutet hösten 2014 om att godkänna bankers rätt till konfiskering av vissa typer av placering för att undvika konkurs. Dessa placeringar benämns som Total Loss Absorbency Capacity (TLAC), vilket i korthet är placeringar inom bankerna med bindningstid längre än ett år (pensionsfonder och konton med lång bindningstid).

Samtidigt som detta så spänner Ryssland sina militära muskler ytterligare, de ekonomiska sanktionerna svider säkert men ledarna i Ryssland målar upp det hela som ett angrepp från väst och manar sin befolkning till uthållighet och motstånd.
De få som vågar protestera i Ryssland och ifrågasätta de tomma militärbaserna vid gränsen mot Ukraina och de soldater som dödats utan förklaring om vad som hänt arresteras.

 

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/grekisk-kris-skakar-marknaden_4319921.svd

http://www.di.se/artiklar/2015/2/9/greklands-krav-icke-forhandlingsbara/

http://www.etc.se/ekonomi/du-och-jag-ska-betala-nar-bankerna-kraschar

http://cornucopia.cornubot.se/2015/01/nytt-beslut-bankerna-far-ta-dina-pengar.html

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.