Rotering av vatten

Som många andra försöker jag ha som standard att rotera mitt vattenförråd två gånger om året, en gång vid jul och en gång vid midsommar. Varför gör jag då detta så ofta, dels för att bibehålla vattenkvalitén och dels för att kontrollera mina kärl. Beroende på förvaringsplats och typen av kärl så kommer man att få en tillväxt i vattnet och behållaren olika fort.

De dunkarna jag visar här är på 15 liter och har ett påfyllnads- och rengöringshål samt en tappkran. Detta gör dem smidiga att ställa upp på diskbänken och låta tappkranen gå ut över vasken så att eventuellt spill går direkt i avloppet. Tack vare det stora påfyllnadshålet så kommer man även ner med både diskborste och arm vid rengöring.

dunk

I julas gjorde jag en snabbrotering på dessa dunkarna, dvs jag tömde dunkarna och fyllde på med klorerat vatten för rengöring och sköljde ur och sedan i med friskt vatten.

Denna gången var det därför dags för en ordentlig genomgång, jag provsmakar alltid vattnet och jag kände ingen konstig smak utan det kunde lika gärna kommit från kranen.

När jag demonterade kranen på en av dunkarna så såg det dock ut som nedan, man ser en missfärgning och påväxt (lätt slimeaktig känsla vid beröring) på gummipackningen till kranen. Förvaringen är i en matkällare utan dagsljus och tempen ligger på mellan 5-12 grader beroende på årstid.

20180623_152859Tappkran

 

Men som sagt ingen konstig smak och ingen dålig känsla i magen även några dagar efter så inget problem att dricka.

Denna gången så monterades allt ner och rengjordes ordentligt innan påfyllnad och tillbakaplacering i matkällaren. Slutsatsen jag drar är att minst en gång om året montera ner och rengöra packningar, anslutningar mm ordentligt för att öka livslängden på både kärl och innehåll.

Rent och fint igen…

20180623_153254

 

 

 

 

 

3 reaktioner på ”Rotering av vatten

 1. Tänker att det är onödigt att tappa vatten ut i avloppet. Vet inte, men bor du med egen tomt eller torp, finns det mängder med områden där dit uttjänta vatten kan göra nytta.
  Potatisland, äppelträd, svatvinbärsbuskar. Ja, du förstår nog hur jag menar.

  Annars helt korrekt att rotera. Tror dock att det räcker med en gång per år…

  • Visst är det så och inget vatten hälls ut i avloppet. På somrarna vattnar vi med det och på vintern går det till djuren, efter att jag testat det förstås. 🙂

   Tror med det kan räcka med en gång per år och vissa år blir det också det. Men har jag målet att byta två gånger så brukar jag klara en iallafall.

 2. Ursäkta. det var jag som läste slarvigt. Fick för mig att allt gick till avloppet…. Men så var det ju inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.