Honung honung

Så blev det då äntligen dags att slunga lite honung efter två tråkiga vintrar med förstörda kupor så är vi igång igen.

Varje år är det lite olika när honungen är klar för slungning, i korthet så brukar jag titta efter att honungsramarna är täckta till 2/3 (dvs att de har lock på cellerna). Sedan använder jag en refraktometer också för att kontrollera vattenhalten i honungen så att den ligger under 17%.

Refraktometer

Jag försöker alltid involvera barnen i det jag gör dels för att de oftast tycker det är roligt och dels för att de ska få med sig kunskapen. Även om de kanske aldrig tänker ha bikupor så har de iallafall varit med och arbetat med dem och har en aning om hur man gör och vad man behöver. Att det får ta lite längre tid och bli lite fel ibland gör mig inget så länge det är roligt och lärorikt.

Denna slungningen gav nästan 8kg honung, mer än vårt årsbehov just nu och det är från ett samhälle. Eventuellt beroende på hur sommaren utvecklar sig så kan det bli en slungning till eller så får de med sig den honungen till vintern.

Efter slungningen så gör jag en ympning, det innebär att man blandar i en liten del av honungen från förra året för att sätta fart på stelningsprocessen. Det tar 3 dagar att förbereda ympen och när den sedan är iblandad i resten av honungen så hälls den upp på burkar och placeras i matkällaren. Efter 3-4 veckor så har den stelnat och sedan är hållbarheten minst ett par år.

Är du sugen så håller studiefrämjandet nybörjarkurser på många orter inom biodling och det är både naturvård och väldigt gott att ha så börja gärna!

Liten video måste det ju med bli!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.