Solceller – ekonomi

Orsaken till att vi installerade solceller handlar inte främst om ekonomi utan känslan av oberoende. Men man ska inte förringa de ekonomiska bitarna och jag tänkte försöka presentera hur detta utvecklats hittills och sedan med lite uppföljning efterhand.

Först och främst så är systemet så pass nyinstallerat att vi ännu inte har ett leveransavtal utan just nu minskar vi enbart vår förbrukning och skulle något gå ut på nätet just nu (relativt låg risk för det så här års) så bjuder vi på det i någon vecka till.

Vi installerade ett 4,8kW system för att det passade fysiskt på taket samt vår plånbok just nu.

Kostnaden för utrustning och installation ser ni nedan gräv jobbet till kabeln mellan garaget (där panelerna sitter) och huset gjorde jag själv.

Totalt 69500 kr

5

Men under 2018 så hade vi även ett bidrag för installationer av solceller som man kunde söka och det gav mig 19500kr tillbaka när installationen är klar.

Så kostnaden för systemet blir totalt precis 50000kr och några av mina timmar i arbete.

 

Vad har det då gett, om något?

Det är svårt att ge ett exakt besked på detta än eftersom det gått relativt kort tid och det är vintertid och knappast optimalt med solsken. Men lite siffror kan jag ge redan nu, om vi börjar med att titta på vår beräknade årsförbrukning på el från två månader i somras innan installationen så ligger vi på ca 14200 kWh

1

Om vi nu tittar på vår senaste faktura som är för november månad så har nu den beräknade årsförbrukningen sjunkit ca 3600 kWh. Detta visar inte den korrekta nya årsförbrukningen 3/4 av året passerat utan solcellerna till denna beräkningen.

Men det som det faktiskt visar och som jag är mycket nöjd med är att trots lågt stående sol och mycket regndagar så har systemet levererat mer än jag förväntat mig.

2

Slutsats

Svårt att formulera en klar slutsats mer än att detta var en av de mest efterlängtade investeringarna jag gjort på länge och det ser ut som att denna kommer att betala sig relativt snabbt. Efterhand som siffrorna klarnar så kommer jag att publicera fler inlägg för att ge en tydligare bild över framförallt ekonomin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.