Reservkraft – elverk

Bakgrund

I efterdyningarna av stormen Alfrida så saknar drygt 10000 hushåll ännu el 5 dagar efter att stormen drog in. Vissa av de drabbade vänder sig till media för att visa sin frustration över att kastas tillbaka levnadsstandardmässigt till 1800-talet, andra lider i tystnad och hos en tredje grupp brummar elverken.

Jag är själv inte gammal i preppersfären men började att tänka på hur min familjs situation skulle se ut om något oförutsett hände i samband med att första barnet kom. Som för så många andra säkert känner igen så börjar man att fixa lite extra mat, sedan kommer man på att vatten kanske inte alltid är självklart och värmen då… osv.

Då vi upplevde Gudrun när vi bodde i Småland så fick vi se hur oerhört sårbara vi är utan el. Vi hade tur och var bara utan el i 4 dagar men vår granne var utan el i huset i 14 dagar, däremot så fick han ganska snabbt hjälp i form av elverk för att driva det viktigaste i ladugården. Där och då föddes nog min önskan om att ha ett eget elverk.

Som alltid så vägs inköp mot varandra och ett elverk fick länge stå tillbaka för andra utgifter men efter några år fick jag tag i ett begagnat. Tyvärr gick det en enkel väg till skroten efter en översvämning där det förvarades (lärdom) och då köpte jag min pärla ny på 2,5kW. 20190104_203209

Underhåll

Precis som med vattnet så underhåller jag elverket två gånger om året, en på vintern och en på sommaren, däremellan varmkör jag det ett par gånger till och låter det driva lite olika laster under tiden. Om jag måste använda det skarpt så förs loggbok och service görs efter 100 timmars drift. Både för att underhålla det men även för att tidigt märka problem som läckage, ojämn gång eller problem med matningen.

Vid underhållen så byter jag oljan, kontrollerar luftfiltret och rengör/byter vid behov, tändstiftet kontrolleras och om det ska stå länge eller i en utsatt miljö så droppar jag lite olja i tändstiftshålet innan det skruvas tillbaka.

 

Lite vill ha mer

Så kommer vi då till det knepiga som alla som förbereder sig ställs inför förr eller senare, när strömmen nu är borta för andra dagen i rad och värmepumpar, frysar mm inte längre fungerar, så hörs ett konstant motorljud och borta vid ett hus tänds lite lampor.
Hur man ska förhålla sig till att någon kommer och vill låna elverket några timmar med motiveringen ”För ni behöver ju det inte hela tiden” eller ”Vi är faktiskt fler som behöver använda det där” lämnar jag upp till var och en att avgöra.

När jag hjälpte en vän att röja i en lokal så fick jag erbjudandet att få ta ett gammalt elverk som tack för hjälpen. Skicket var oklart då han inte visste om eller när det startats senast, jordningen bestod av ett spikband man kunde linda runt något i metall, jag kontrollerade oljan och fyllde på lite bensin och provstartade det och lite ryckigt tuggade det igång.

Välkommen elverk nr 2, den ovårdade kusinen.

20190104_203229.jpg

Backupen

Så nu blev min tanke att vid ett större elavbrott och om det skulle finnas några här i närheten som inte förberett sig på detta (risken finns ju). Så istället för att direkt hamna i en konfliktsituation gällande detta så skulle jag kunna låna ut elverk nr 2 mot tex lite bensin (jag tycker det är rimligt att man gör rätt för sig i den mån man kan).

Förutsättningen var ju dock att det blev ordning på detta elverket med och det var ett drygt år sedan jag fick det så här var det bäst att göra en full service. Det finns manualer med sprängskisser mm till de flesta elverk på nätet så det var bara att ladda ner och skriva ut.

 • Rengör luftfiltret
  • Ta ur filtret
  • Tvätta av det i lacknafta
  • Olja in filtret i motorolja och krama ur ordentligt
 • Byt olja
  • När det inte finns någon bottenplugg så blir det helt enkelt till att luta allt
  • Fyll på ny motorolja av lämplig kvalitet (kontrollera med manualen)
  • I denna modellen finns oljenivåvakt så verket stängs av vid för låg nivå
 • Kontrollera tändstift – rengör, justera
  • I detta fallet bytte jag helt enkelt ut det för att veta att det var ok vid testet.
  • När tändstiftet är ur så passade jag på att droppa ner några droppar motorolja i hålet och dra runt kolvenlångsamt med startsnöret för att smörja.
 • Fyll på ny bensin
  • I detta fallet fanns lite bensin kvar som jag inte visste hur gammal den var, så jag tappade ur den genom att ta bort slangen från bränslekranen och tömma i ett kärl.
Oljebyte
Oljebyte – Verket står på ett par reglar för att kunna få in ett kärl under hålet till oljan.

 

Oljebyte2
Oljebyte – Den gamla oljan var rejält mörk i slutet så det var dags att byta.

 

Jordning
Jordning – Jordningen bestod av ett spikband som man på något sätt skulle fästa i marken.
Jordning2
Jordning – Ordentligt jordspett med isolerad kabel ditsatt, oviktigt enligt vissa men inte mig.

 

Uppstarten av elverket efter service.

 

Varmkörning
Varmkörning – Varmkör verket med belastning för att se till att det går jämnt och kunna leta efter läckage.

 

Klar att lagerställas igen.

Vård
Vård – Vårdad utrustning både invändigt och utvändigt ska man inte förringa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.