Inventering

Förr eller senare när man börjar lagra olika saker så uppstår behovet att strukturera dessa på något sätt för att hantera antal, bäst före datum mm. Lösningarna är hur många som helst, det viktiga är att man hittar något sätt som fungerar för en själv.

Jag har själv använt mig av flera lösningar och provat mig fram, men bestämde mig för att göra ett relativt enkelt Excel-ark. Dels för att jag behöver träna på att använda Excel men även för att det också finns kraftfulla funktioner om man vill och kan använda dem.

I filen här under har jag skapat ett slags utgångsläge om man inte har något system i dag så kan man om man vill utgå från denna och sedan bygga vidare när man vet vad man behöver.

 

Lite om upplägget

Filen är uppdelad i två flikar ”Data” och ”Sammanställning”

1

Data-fliken är i sin tur uppdelad i två områden, i det första fyller jag i streckkodsnumret, vad det är för vara och vilken grupp jag vill att varan ska tillhöra.

2

I det andra området så fyller jag i (eller som i mitt fall scannar jag streckkoden med en scanner ansluten till datorn) i Streckkods-kolumnen. Filen letar då i kolumnen ”Streckkoder data” från bilden ovanför, när den hittar en matchning så förs Namn och Grupp in och jag får fylla i BF-datum. Detta är den egentliga inventarie-listan, den första delen är egentligen för att hjälpa till att föra in data om artikeln lite snabbare med hjälp av streckkoden.

3.JPG

Så när man nu börjat fylla listan med artiklar så kommer man till slut bara att ha en jättelista med olika saker precis som man hade haft i ett kollegieblock. Det är nu nyttan med en dator kommer in… vidare till den andra fliken.

Sammanställning

Jag har skapat två enkla Pivot-tabeller för att göra innehållet i den första fliken mer överskådligt för mig.

Den första bilden visar hur många artiklar av varje grupp jag har, jag kan expandera sammanställningen per grupp för att se de olika BF-datumen inom den gruppen. Detta ger mig en översikt på vad jag eventuellt behöver mer av.

4.JPG

Den andra Pivottabellen använder jag för att visa vilka artiklar som har mindre än ett år i hållbarhet sorterat på grupp och där man ser BF-datum. Detta för att veta vad jag behöver rotera snart.

5

Nedanför ligger filen för de som vill använda den som den är eller som utgångsläge och sedan förbättra den.

inventering_delad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.