Fotogenlyktor

Det finns många olika sorters lyktor, de vanligaste är de som har en veke nedsänkt i olja och fungerar som ett stort stearinljus men med olja som förbränns istället för stearinet.

Dessa är relativt enkla både att tända och hantera och ljusstyrkan är det som en öppen låga kan generera.

Jag hade sett en annan typ av lykta med mycket starkare sken innan men aldrig själv haft möjlighet att titta närmare på den och förstod inte riktigt hur den fungerade.

I Hemvärnet fick jag dock av en slump möjlighet att få titta närmare på en under en mörk och regnig kväll. 🙂 Vi arbetade med sjukvård i ett större tält upplyst av två oljelampor och pannlampor, oljelampor är mysiga och ger ett ledljus men inte mycket mer. Pannlampor ger bra ljus men är fokuserat på en punkt, vi behövde något annat.

Jag och en kollega visste att vi  hade mer lampor i lyssats-lådan, vi plockade fram dessa och konstaterade att det var fotogenlyktor modell äldre. Tack vare ordning och reda som ska och får råda i det gröna så fanns givetvis instruktioner till lamporna med i lådan. Chefens kommentar var dock att dessa var svåra att hantera, brann dåligt med mycket rök så det var slöseri med tid, med detta mot oss var vi ju tvugna att få det att funka.

Om man inte har tålamod och envishet är det inte att rekommendera att börja med att försöka tända en 30 år gammal lampa som inte använts på nästan lika länge ute i skogen en regning novembernatt.

En lång historia kort, det tog oss nog en timme att greppa principen, montage och att praktiskt kunna tända. Men det ljuset som dessa lampor ger gjorde att vi fick helt andra möjligheter att utföra ett bra arbete än tidigare.

Efter detta har jag velat ha en sådan lampa hemma med, de säljs regelbundet på Tradera och andra auktionssiter men priset för en som sägs fungera men i oklart skick brukar hamna på en dryg tusenlapp.

Jag fick ett tips av en kompis om att Conrad säljer en modell som tillverkas i Tyskland och verkar hålla bra kvalitet för knappt 1000 kr. Sagt och gjort nyligen beställde jag en sådan och ett par dagar senare anlände den.

LampaUppackad

Efter uppackandet så var jag mycket nöjd med kvalitén och det generella utseendet på lampan. Den är gedigen, står bra på olika ytor och gör sig även bra i vardagsrummet.

Nu till det lite mindre bra som jag upptäckte, det stora är att tryckmätaren inte fungerar och inte visar på något tryck alls. Denna mätaren är väldigt viktig när man lär känna lampan för att kunna veta hur mycket man ska pumpa och när. Det andra var att packningen till tryckpumpen var söndertorkad och behövde bytas.

Extra packningar följer med så efter byte och insmörjning av den (ska göras regelbundet) så kunde jag bygga upp tryck även om det inte gick att mäta.

Denna typen av lykta använder sig av en glödstrumpa och uppumpat tryck med förgasare där fotogen förångas och får strumpan att glöda med ett skarpt vitt sken.

Man kan tända denna lampan på två sätt:

  1. Genom förvärmning med T-röd
  2. Genom snabbvärmaren som använder sig av fotogen under tryck för att förvärma strumpan

I videon nedan så tänder jag lampan för första gången, där ser man också vad som händer om man släpper på fotogenet för tidigt när inte all T-röd brunnit ut, man får flammor ur toppen på lampan. Det är i sig inget farligt men man bör alltid tända lampan ute tills man känner sig helt bekväm med den.

När lampan brinner så kan man se en del vit rök, det mesta av det var vattenånga då det snöade lätt när jag tände och olja på metallen som bränns av första gången den blir ordentligt varm.

Utan fungerande tryckmätare så får man gå på känsla och det går bevisligen om man har lite erfarenhet av dem, ny tryckmätare är dock på väg.

Sammanfattningsvis så är jag mycket nöjd med själva lampan, att den levereras med trasiga delar är tråkigt men går trots allt att lösa. Tycker man inte om att prova sig fram och fixa lite så är detta nog inte typen av lampa man ska satsa på.

Kan man däremot tänka sig att ”mecka” lite så får man en helt ny upplevelse om man är van vid oljelampor, med underbart ljus, ljud och doft.

Det var allt för idag… nu är klockan 23:33 och jag borde sovit för länge sen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.