Längre elavbrott

Som det skrivits om i tidigare inlägg så är en återkommande diskussion den om risken att vi drabbas av ett längre strömavbrott, antingen på grund av en skada på elnätet eller att vi får el-/ kapacitetsbrist.

El är motorn i det moderna samhället utan el faller vi tillbaka 100 år på ett ögonblick och inte mycket i vårt dagliga liv är anpassat för att fungera utan
tillgång till el.

Man brukar prata om regeln om tre:

  • 3 sekunder utan hopp – om man inte får någon information
  • 3 minuter utan syre – här klarar vi oss
  • 3 timmar utan skydd (vid kyla) – har man ett uppvärmningssystem i huset som är beroende av el så påverkas vi givetvis av detta, även om man eldar med ved i panna så krävs det en cirkulationspump för att distribuera värmen till elementen. 
  • 3 dygn utan vatten – vattenleveranserna kräver pumpar som i sin tur kräver el. Här handlar det om var i vattennätet man bor när man förlorar trycket.
  • 3 veckor utan mat – kyl, frys, spis och ugn kräver alla el för att fungera utan dem är vi hänvisade till matkällare, vedspis eller olika former av utekök.

Vad kan man då göra för att säkra sin egen tillgång till el, det beror lite på i vilken omfattning man tänker sig.

Det minsta man bör säkra är att kunna ta till sig information via radio och ett par bra sätt att göra det är via en batteridriven radio med vevgenerator, eller en mobil med radiofunktion och en solladdad powerbank.

Det viktigaste är dock att ha en plan!

Nivåer på förberedelse

Information

Vid en kris är tillgång till information mycket viktigt, vet man inte vad som händer så ökar det oro och stress.
Här kan jag rekommendera någon form av batteridriven radio, gärna som kan laddas med vev och solceller.Vissa mobiltelefoner har också en radiofunktion som inte kräver tillgång till mobilnätet och använder headsetet som antenn. Sedan ska man inte glömma att om man har tillgång till en bil så finns det förmodligen en radio i den med.

Vill man ta det till en högre nivå så kan man skaffa sig en ny hobby inom radio och börja med att lyssna på radiotrafik på FM bandet. För att få sända så krävs att man har en licens, läs mer hos SSA.

Värme

Under vintertid så är det viktigt att ha en plan för hur man håller värmen både själv och om möjligt i bostaden. Titta över hur uppvärmningen är utformad idag, vad kräver el och inte.

Avgränsa utrymmen som ska användas för att inte behöva värma upp mer än nödvändigt och täck för fönster på natten.

Värmeljus och vanliga ljus – går att använda för att både lysa upp och ge värme, tänk på brandrisken och att de förbrukar syre så se till att ventilationen är öppen.

Gasolvärmare/kamin – dessa finns i många olika format, där de minsta kostar under 500kr men ändå kan värma upp ett eller flera rum. Bränslet finns i flera olika format
och säljs där kaminerna också säljs. Viktigt att tänka på är att den förbrukar syre så ventilationen måste vara god.

Vedkamin/spis – har man turen att ha en kamin eller öppen spis som eldas med ved så har man en utmärkt värmekälla, förutsättningen är givetvis att den är fungerande och säker samt
att man har bränsle.

Panna och elverk – De flesta värmepannor som drivs med ett bränsle (ved, pellets, olja) drar relativt lite ström och går att driva med ett elverk, tänk på att även cirkulationspumpen till elementen måste drivas för att fördela ut värmen.

Vatten

När strömmen försvinner så slutar även pumparna som förser vattentorn och flervåningshus med vatten att fungera. Det innebär att ju högre man bor desto snabbare försvinner vattentrycket.

Det kan vara bra att ha några fyllda vattendunkar för att kunna plocka fram med kort varsel om man inte hinner fylla några när strömavbrottet sker. Innehållet i dessa bör roteras med jämna mellanrum, själv försöker jag göra det halvårsvis. Mer om detta finns att läsa i ett tidigare inlägg här.

Vid ett längre strömavbrott så kommer kommunen att aktivera sin krisplan och där ingår utplacering av vattentankar där man kan hämta vatten. Tänk på att mängden man får hämta troligen är begränsad, i vår kommun får man hämta 3l per person och dygn under de första dagarna. Man måste också ha med sig något att hämta vattnet i så ett par extra tomma dunkar är bra att ha med.

Har man tillgång till ett vattendrag så kan man dels använda sig av olika vattenfilter som finns att köpa för att rena vattnet och i nödfall kan man koka vatten för att döda eventuella mikroorganismer men det renar inte vattnet från kemikalier eller liknande.

Mat

Fundera över vad det är för mat du lagar idag och hur man skulle kunna tillaga den utan spis, ugn, micro mm. Här har man olika förutsättningar beroende på om man bor i en lägenhet eller hus och om det är sommar eller vinter, vintern är givetvis svårast så har man lite lösningar till den så är sommaren också löst.

Grill – Många har en kol eller gasgrill och det går utmärkt att grilla även på vintern även om det kan ta lite längre tid. Förutsatt att man har bränsle tillgängligt.

Stormkök – Ett vanligt enkelt stormkök är billigt att införskaffa och T-röd finns tillgängligt på bensinstationer, varuhus mm. Man behöver dock en säker plats att vara på med flytande bränsle om det skulle välta.

Gaskök – Ett smidigare portabelt kök är ett som drivs med gas, de finns i alla prisklasser och är enkla att hantera, patroner till dem finns att köpa i de varuhus som säljer köken och även dessa finns i olika storlekar och prisklasser.

Vedspis – Det klart bästa är givetvis om man har tillgång till en vedspis i köket, då har man löst både värme och tillagning av mat i ett.

Kokplatta och elverk – har man tillgång till ett elverk så kan man använda en vanlig elkokplatta eller spis/ugn beroende på hur kraftigt elverket är och vad utrustningen kräver.

Kyl/Frys

Vid längre strömavbrott så behöver man hantera maten i kyl och frys på något sätt. En stängd frys kan hålla kylan i ett dygn men eller längre om tänk på att man tappar mycket kyla vid varje gång
den öppnas.

Har man tillgång till ett elverk så kan man driva frys och kyl med detta, dock är där några saker att tänka på. Dels kan elektroniken vara känslig för ojämn sinuskurva som man kan få från elverk som inte är anpassade för elektronik och dels behövs en hög effekt till kompressorernas start under en kort tid som elverket måste klara av.
Man brukar säga att elverket ska klara dubbelt så hög effekt som kylen/frysen kräver, det finns dock vissa som drar 3-4 ggr så hög effekt som märkeffekten när kompressorn går igång.

Varmkörning – Varmkör verket med belastning för att se till att det går jämnt och kunna leta efter läckage.

Offgrid

Den ultimata lösningen är ju givetvis att kunna gå över i offgrid-läge med hela huset, förenklat betyder det att man kopplar från nätet och driver huset med egenproducerad el via sol, vind, generator eller batterier beroende på vad som finns tillgängligt. Här kan man hitta flera spännande lösningar på nätet och i varierande omfattningar beroende på hur stort huset är och hur mycket utrustning man vill driva.

Jag har själv påbörjat den resan så smått med en mindre solcellsanläggning som vari i drift i 1½ år nu. I vårt fall producerar vi mer el än vi förbrukar från april – september och överskottet blir en buffert med pengar hos vår elleverantör som sedan förbrukas under hösten när vi förbrukar mer igen.

Nästa steg jag vill ta med detta är en batteripark som fulladdad ska kunna driva huset under 1 dygn med full förbrukning men 3-4 om vi anpassar oss med framförallt matlagning. Vårt hus värms upp med sol/vatten, pellets och ved så elen som behövs till det är väldigt liten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.