Karta och kompass

När jag gick i grundskolan någon gång på 80-talet så var det obligatoriskt att kunna orientera med karta och kompass på gymnastiken. Vi var rätt långt ute i skogen och letade efter riktmärken i form av höjder, stengärden mm för att kunna hitta ut så snabbt som möjligt.

Jag hade inget större intresse av orientering så kunskapen förpassades långt bak och plockades inte fram igen förrän under en HV-utbildning 25 år senare. Jag gjorde den utbildningen tillsammans med många som var 10-15 år yngre än mig och slogs av att nästan ingen av dem hade någon aning om hur man använder en kompass tillsammans med en karta.  Jag behövde också en genomgång med instruktören för att vara säker på att jag tänkte rätt men sedan var allt tillbaka.

Jag spenderade den kvällen tillsammans med flera av mina kurskamrater efter dagens slut med att visa och repetera hur man tar ut riktningar, koordinater, mäter avstånd mm.

När vi pratade så stod det klart att orientering inte var något som de hade gått igenom i skolan. De flesta hade sett en kompass innan och man visste  att röd pil pekar mot norr men i övrigt hade man inte fått någon genomgång eller så hade man bara kunnat följa vägen för man övade i en park eller liknande där man redan var hemmastadd.

Nu med egna barn så kan jag tyvärr bara bekräfta att om man inte väljer orientering på temadagen så blir utbildningen att man följer en karta (utan kompass) i ett känt område för att hitta stämplarna.

Så därför för de som vill… en enkel grund-genomgång om hur man får tag i kartor och hur man sedan använder dem tillsammans med en kompass (kompassen behöver ett helt eget inlägg men jag tänkte fördjupa mig i den senare). Viktigt att påpeka att jag inte är någon instruktör i detta utan förklarar grundprincipen så som jag fått det förklarat för mig.

Kartor

Tidigare var det inte helt enkelt att få tag i kartor, man fick beställa eller höra med orienteringsklubben.

Men nu tillhandahåller Lantmäteriet bra kartor att om inte annat börja med på: https://kartutskrift.lantmateriet.se/

Markera området du är intresserad av sedan kan man ändra både format på utskriften och  mellan 10000 och 50000 i skala. När man trycker på Skapa karta så kommer den att genereras som ett PDF dokument och du kan välja att skriva ut den eller de delar som du är intresserad av.

Ett bra tips är att laminera kartorna du tänkte använda ute, annars kommer du snart att ha ett antal små papperslappar eller en blöt pappersboll efter lite regn.

 

Skala

Via Lantmäteriet har vi tillgång till två skalor:

1:10000 (betyder att 1cm på kartan är 10000cm i verkligheten)

Denna ger en väldigt detaljerad bild över närområdet men är bara 1,6km tvärs över (A4). Denna är bra om man ska ta sig fram till fots i terräng, för att navigera mellan höjder, undvika kärr osv.

1:50000

Denna ger då givetvis en större översikt och kartan täcker in 8km tvärs över (A4). Här minskar givetvis detaljnivån men ska man ta sig längre sträckor eller via småvägar med fordon är denna bättre.

Fundera igenom vad syftet är med kartan innan du ger dig ut med den, så att den fungerar till det du tänkt-

Riktning

Så hur gör man då, börja med att skriva ut en karta över området där du bor, på det viset kan du utgå från din bostad mot ett känt mål för att verifiera att du gör rätt.

I exemplet här under ska vi ta oss från punkt 1 till punkt 2.

  1. Lägg kompassen som en linjal mellan punkterna, observera att pilen ska peka mot punkten du vill ta dig till (fet röd markering)
  2. Vrid kompasshuset på kompassen så att N pekar åt samma håll som N på kartan. I kompasshuset finns också ”riktlinjer” som man kan verifiera följer de riktlinjerna som finns på kartan. (tunn röd markering)
  3. Nästa bild
  4. Håll kompassen i handen, vrid dig tills den röda nålen pekar mot Norr (tunn röd markering)
  5. Pilen (fet röd markering) kommer då att peka åt vilket håll du ska gå för att nå punkt 2.
  6. Gå mot punkt två och se till att den röda nålen pekar mot N hela tiden för att inte avvika från riktningen.
  7. Klart.
20190127_195008_li (3)

Om man är lite observant så ser man att vi kommer att gå rakt igenom ett rödstreckat område vilket indikerar sankmark.

För att slippa att gå genom det kan man orientera sig runt denna. Det gör man genom att först ta sig till en ny utgångspunkt som är fri från hinder till punkt 2, se nästa bild där vi lagt till punkt 1.5 som ett delmål.

Så varför väljer jag då just den punkten som delmål? Jo dels för att det är fri väg till punkt 2 därifrån och för där är en trevägskorsning i stigen där. Det gör att jag vet när jag är framme och vet varifrån mitt utgångsläge är när jag tar ut riktningen mot punkt 2.

Slutsatser

Nu kommer vi till slutsaterna och en viktig sådan är att du måste känna till din utgångspunkt när du ska orientera med karta och kompass. Se därför till att ta dig till punkter som är lätta att identifiera (vattendrag, höjder, vägar mm).

En annan viktig sak att tänka på är att ta ut delmål ofta. Detta för att man kommer att avvika från riktningen när man går i terräng och ju längre du har till nästa mål desto större risk är det att du avvikit för mycket och kommer att missa målet.

Hoppas det gav något!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.